Najviše "slika" iz žute trake

Bez autora
Sep 26 2011

Sigurnosne kamere svakodnevno snime na stotine vozača koji bi da skrate put koristeći traku rezervisanu za javni prevoz putnika. Najviše kazni poslato sa Brankovog mosta. Sigurnosne kamere za kontrolu saobraćaja registrovale su od 1. juna, od kada su postavljene na 14 lokacija u gradu, čak 27.536 prekršaja, a najviše kazni poslato je vozačima koji su se kretali žutom trakom na Brankovom mostu. Kazna za ovu vrstu prekršaja je 5.000 dinara. Da su ove kazne ipak imale nekog efekta na nesavesne vozače pokazuje i podatak da je najveći broj prekršaja, oko 12.000, zabeležen tokom juna, kada su kamere tek počele sa radom, i to najčešće na Brankovom mostu. Međutim, sa pristizanjem prvih prekršajnih prijava i vozači su se "opametili", pa je broj snimljenih kasnije bivao sve manji. Prvog dana kada su puštene u rad kamere su zabeležile više od 900 prekršaja, a u sredu "samo" 252. Od početka rada kamera za detekciju saobraćajnih prekršaja najveći efekat je ostvaren u delu koji se odnosi na saobraćajne trake namenjene isključivo za kretanje vozila za javni prevoz putnika. Efekat se ogleda u znatno povećanoj protočnosti autobusa i taksi vozila. Takođe, imamo situaciju da se pojavljuju određena vozila čiji su vozači više puta detektovani u prekršaju.

Najviše "slika" iz žute trakeSigurnosne kamere svakodnevno snime na stotine vozača koji bi da skrate put koristeći traku rezervisanu za javni prevoz putnika. Najviše kazni poslato sa Brankovog mosta.

Sigurnosne kamere za kontrolu saobraćaja registrovale su od 1. juna, od kada su postavljene na 14 lokacija u gradu, čak 27.536 prekršaja, a najviše kazni poslato je vozačima koji su se kretali žutom trakom na Brankovom mostu. Kazna za ovu vrstu prekršaja je 5.000 dinara.

Da su ove kazne ipak imale nekog efekta na nesavesne vozače pokazuje i podatak da je najveći broj prekršaja, oko 12.000, zabeležen tokom juna, kada su kamere tek počele sa radom, i to najčešće na Brankovom mostu.

Međutim, sa pristizanjem prvih prekršajnih prijava i vozači su se "opametili", pa je broj snimljenih kasnije bivao sve manji. Prvog dana kada su puštene u rad kamere su zabeležile više od 900 prekršaja, a u sredu "samo" 252.

"Od početka rada kamera za detekciju saobraćajnih prekršaja najveći efekat je ostvaren u delu koji se odnosi na saobraćajne trake namenjene isključivo za kretanje vozila za javni prevoz putnika. Efekat se ogleda u znatno povećanoj protočnosti autobusa i taksi vozila. Takođe, imamo situaciju da se pojavljuju određena vozila čiji su vozači više puta detektovani u prekršaju", kažu za "Press" u saobraćajnoj policiji.

Kamera na licu mesta ima mogućnost da automatski detektuje prekršaj, snimi ga i sa tog mesta pošalje sliku operateru, tj. komandnom centru u Ljermontovljevoj ulici. U kontrolnoj sobi operateri na monitoru imaju mapu na kojoj se vidi raspored svih kamera.

Operater prima signal, crvena lampica pokazuje da je neko prošao na crveno svetlo, žuta lampica pokazuje žutu traku, a plava prekoračenje brzine. Na slici je prikazano i vreme u kojem je snimljen prekršaj. Nakon toga operater otvara fajl, generiše četiri fotografije, upoređuje registarske brojeve i onda je cela slika spremna za štampu. Spremljena slika za štampu ima četiri fotografije. Na prvoj se vidi okruženje, lokacija na kojoj je vozač počinio prekršaj, kao i vreme i datum izvršenja.

Vreme na tri slike je različito u nekoliko stotinki, što znači da se vozilo kreće, što je i najbitnije. Četvrta slika je uveličana registarska tablica. U donjem delu nalazi se poziv, i obaveštenje vlasniku vozila da se u roku od osam dana odazove.

Vidljivost kamera je dobra u svim uslovima, i noću i danju, 24 sata. Vozači se, kažu u policiji, noću opuste, ali kamere i tada mogu sve da snime, i to u oba pravca kretanja, i u dolasku i u odlasku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik